Culinary Lover

Memasak dari hati, memasak dengan iman.

PUDING VICO LAPIS OREO


PUDING VICO LAPIS OREO



Bahan-bahan:


10 gram serbuk agar-agar (saya nasihatkan guna yang jenama Swallow Globe)


650 ml air

¾ cawan gula


1 sudu besar susu pekat

1 tin susu cair (400 ml) *


¾ cawan Vico

1 bungkus oreo dipatahkan dua


1 biji telur *

3 keping roti @ 5 keping biskut kraker (elok rendamkan sekejap dalam adunan susu cair sebelum dikisar bersama susu cair dan telur





Cara membuat:


1. Masuk serbuk agar-agar dalam air dan masak sehingga larut.


2. Kemudian masukkan gula dan masak hingga larut.

3. Masukkan adunan susu cair yang dikisar tadi, kacau sebati dan elakkan daripada berketul, masak hingga mendidih.


4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (A & B – lebihkan bahagian B). 1 bahagian dibiarkan kosong (A), 1 bahagian dicampurkan Vico (B).

5. Bahagikan pula 1 bahagian Vico (B) tadi kepada 2 bahagian (B1 & B2). Masukkan 1 bahagian Vico (B1) ke dalam acuan.(p/s: jagan dimasukkan ke dalam peti sejuk! sejukkan bawah kipas @ rendam loyang dalam bekas berisi air)


6. Apabila mengeras sedikit, tuangkan adunan putih tadi (A) ke atasnya. Kemudian susun biskut oreo dan tekan sedikit biar tenggelam ke dalam adunan A.

7. Sejukkan sebentar sehingga mengeras sedikit kemudian tuangkan pula baki vico tadi (B2).


Sejukkan sekejap dengan suhu bilik kemudian masukkan peti sejuk. Potong dan hidangkan.


0 comments:

Post a Comment