Culinary Lover

Memasak dari hati, memasak dengan iman.

KEK LAPIS KUKUS COKLAT MOCCA



KEK LAPIS KUKUS COKLAT MOCCA


BAHAN-BAHAN


4 biji telur

1 sudu besar ovalette
1 sudu teh esen vanila
1 cawan gula halus
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan susu cair
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik



CARA MEMBUAT

  1. Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik. Ketepikan.
  2. Putar telur bersama gula, esen vanila dan ovalette sehingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan susu pekat manis dan putar lagi.
  4. Akhir sekali masukkan minyak masak dan putar lagi sehingga sebati.
  5. Masukkan adunan yang telah diputar ke dalam tepung yang telah diayak. Sebatikan dengan senduk atau hand whisk biasa.
  6. Bahagikan kepada 3 mangkuk yang sama banyak. Satu bahagian coklat, satu bahagian mocca dan satu lagi adunan asal.
  7. Panaskan pengukus dahulu.  Tuang adunan coklat dan kukus selama 10 minit.  Tuang adunan mocca kukus selama 10 minit dan akhir sekali tuang adunan asal, tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 20 minit hingga masak.


RESEPI LAIN:

Bahan A 
525ml putih telur 
250gm gula pasir
1 sudu besar ovalette 
1 sudu teh garam 
1 sudu teh serbuk penaik

Bahan B 
250gm tepung gandum 
50gm santan serbuk 

Bahan C 
100ml santan pekat (KARA) 
1 sudu teh esen vanila / coffee 
90gm mentega cair 
2 sudu besar susu pekat manis 

Bahan D 
1 sudu besar chocolate emulco 
1/2 sudu besar mocca emulco 

Cara-cara :
1.  Bahan A :  Putar putih telur dengan speed sederhana hingga berbuih.  Masukkan gula, garam,ovalette dan baking powder, putar dengan kelajuan tinggi hingga menjadi putih dan kental.
2.  Masukkan bahan B, kaup balik hingga rata.  Kemudian masukkan bahan C, kaup balik hingga rata.
3.  Bahagikan kepada 3 mangkuk yang sama banyak.  Satu bahagian coklat, satu bahagian mocca dan satu lagi adunan asal.
4.  Panaskan pengukus dahulu.  Tuang adunan coklat dan kukus selama 10 minit.  Tuang adunan mocca kukus selama 10 minit dan akhir sekali tuang adunan asal, tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 20 minit hingga masak.



0 comments:

Post a Comment