Culinary Lover

Memasak dari hati, memasak dengan iman.

MILKY MARBLE CAKE



MILKY MARBLE CAKE

(versi bakar/kukus)


BAHAN-BAHAN:

  • 250 g mentega (nak sedap guna mentega berkualiti tinggi)
  • 150 g gula perang
  • 2 camca teh ovalette
  • 4 biji telur gred A
  • 250 g tepung superfine (saya guna tepung gandum)
  • 1 camca teh serbuk penaik (diayak bersama tepung)
  • 60 g susu pekat manis
  • 2 camca besar serbuk koko
  • 130 ml + 2 camca besar susu cair
  • 1 camca teh coklat emulco/cappuccino paste



CARA MEMBUAT:


1. Pukul mentega, ovalette dan gula perang hingga putih. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur. Masukkan susu pekat dan gaul rata.

2. Perlahankan kelajuan mixer dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Masukkan susu cair dan gaul rata.

3. Bahagi adunan kepada dua bahagian yang sama banyak. Satu dibiarkan tanpa warna dan satu bahagian di campur dengan serbuk koko dan coklat emulco. Gaul hingga sebati.

4. Tuang secara berselang-seli antara adunan tanpa warna dan adunan coklat dalam tin yang telah digris dengan mentega dan dasarnya dialas dengan kertas minyak. Kemudian buat beberapa pusingan dengan menggunakan lidi.

5. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 175 darjah Celcius selama 30 - 35 minit atau sehingga kek masak. Sejukkan 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin/loyang pembakar. Sejukkan sepenuhnya atas redai. 



Nota saya:

*coklat emalco dan cappucino paste: campurkan kopi bersama serbuk minuman koko, bancuh dgn satu camca teh air panas, dijadikan pes.

*boleh juga dikukus selama 1 jam 15 minit

0 comments:

Post a Comment