Culinary Lover

Memasak dari hati, memasak dengan iman.

KEK COKLAT LEMBAB (kukus 2)


KEK COKLAT LEMBAB (kukus 2)

BAHAN-BAHAN

2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan minyak masak
3/4 cawan susu pekat
1 cawan air panas
1/2 cawan gula pasir
1 sudu teh ovalette
2 biji telur




CARA MEMBUAT
  1. Ayak tepung gandum bersama serbuk koko, serbuk penaik dan soda bikarbonat. Ketepikan.
  2. Putar telur bersama gula dan ovalette sehingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan susu pekat manis dan putar lagi.
  4. Akhir sekali masukkan minyak masak dan putar lagi sehingga sebati.
  5. Masukkan adunan yang telah diputar ke dalam tepung dan serbuk koko yang telah diayak. Sebatikan dengan senduk atau hand whisk biasa.
  6. Masukkan air panas sedikit demi sedikit dan kacau rata. Pastikan tiada tepung yang bergentel.
  7. Tuang adunan kek ke dalam Loyang yang telah di alas dengan kertas minyak. Tutup permukaan Loyang dengan aluminium foil dan kukus selama satu jam atau sehingga masak.




0 comments:

Post a Comment