Culinary Lover

Memasak dari hati, memasak dengan iman.

KEK COKLAT LAPIS KEJU


KEK COKLAT LAPIS KEJU

BAHAN A:
250 gm krim keju
50 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tepung gandum



CARA MEMBUAT:
 1) Pukul krim keju bersama gula hingga sebati. Masukkan telur diikuti air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati. Biarkan sebentar.



BAHAN B:


2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sudu kecil esen vanila
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tepung gandum*
3 sudu besar sebuk koko*
1 sudu kecil baking soda*
1/2 sudu kecil baking powder*
(* bahan-bahan perlu diayak dulu)



CARA MEMBUAT


 1) Pukul telur di dalam bekas lain bersama gula sehingga kembang. Setelah kembang masukkan vanila dan garam.
 2) Masukkan air panas, susu dan minyak. Setelah itu masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder dan serbuk koko yang telah diayak dan gaul sebati. Biarkan sebentar dan bahagi kepada 2 bahagian.
 3) Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana. Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
 4) Tuang adunan coklat, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit. Buka aluminium foil dan tuang adunan krim keju di atasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
 5) Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit. Setelah benar-benar sejuk, boleh potong dan hidangkan


0 comments:

Post a Comment