Culinary Lover

Memasak dari hati, memasak dengan iman.

MURTABAK (spring roll pastry)



MURTABAK (spring roll pastry)   



BAHAN-BAHAN:
  • 100 g daging cincang
  • 2 biji ubi kentang
  • 1 sudu setengah rempah kari
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • Daun sup
  • Minyak masak
  • 1 sudu kecil garam  
  • Kulit popia
  • 2 biji telur  

CARA MEMBUAT:
  1. Mula-mula buat inti murtabak. Caranya ialah bawang besar dan bawang putih dipotong dadu. Tumiskan bawang.  
  2. Apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan air. Goreng sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan daging cincang.
  3. Apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu. Masukkan garam secukup rasa. Jika terlalu kering, tambahkan air. Masak sehingga kentang empuk.
  4. Akhir sekali masukkan daun sup. Pukul telur di dalam mangkuk. Masukkan inti tersebut ke dalam telur. Kacau sehingga sebati. Ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segi empat.
  5. Cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia. Goreng murtabak dengan api yang perlahan dan sedikit minyak (seperti memasak daging burger).

Nota: Kalau rajin, boleh buat murtabak mini. Rindu menu 'pizzabak' di Seria, Brunei.

0 comments:

Post a Comment