Culinary Lover

Memasak dari hati, memasak dengan iman.

CHURROS


CHURROS
Kuih Belimbing

BAHAN-BAHAN:
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar mentega
  • 1 cawan air
  • 1 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
  • 1 biji telur
  • Nozzle muncung bintang
  • Piping bag
  • Minyak masak untuk menggoreng

CARA MEMBUAT:
  1. Didihkan air, masukkan mentega, gula dan garam. Kacau sebati dengan api yang sederhana.
  2. Perlahankan api, masukkan tepung sedikit demi sedikit atau dengan cara mengayak supaya tepung tidak berketul. Kacau sehingga rata dan tutup api. (Nota: Agak berketul sikit tapi jangan risau dah uli nanti okay)
  3. Masukkan telur yang telah dipukul terlebih dahulu. Kemudian masukkan esen vanila dalam adunan tepung tadi, uli sebati gunakan tangan bila adunan dah sejuk sedikit.
  4. Masukkan adunan dalam piping bag.
  5. Buat bentuk stick atas kertas pembakar (Nota: kalau tak ada- boleh tabur tepung supaya tak melekat).
  6. Masukkan minyak dalam kuali, goreng dengan cara deep fry. Pastikan api perlahan supaya tak hangus. Bila dah warna kekuningan terus angkat.
  7. Salutkan churros dengan gula halus dan sedia untuk dihidang! Boleh juga dimakan dengan sos kastad atau sos coklat.





0 comments:

Post a Comment