Culinary Lover

Memasak dari hati, memasak dengan iman.

KEK LOBAK KUKUS


KEK LOBAK KUKUS

BAHAN-BAHAN

250 g mentega
150 g gula halus
3 biji telur
1 s/k esen vanila
200 g lobak [parut halus dan celur - toskan kering]
100g prune cincang
50 g kismis
230 g tepung gandum  - ayakkan
1 s/k serbuk penaik - ayakkan
1 s/k serbuk kulit kayu manis - ayakkan

CARA MEMBUAT 

1. Panaskan kukusan.
2. Pukul mentega dan gula sehinga kembang dan gebu.
3. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata.
4. Masukkan esen vanila dan kacau lagi.
5. Masukkan tepung gandum yang telah diayakkan bersama serbuk penaik dan serbuk kayu manis.
6. Masukkan lobak, kismis dan prune.
7. Gaul rata dan masukkan dalam acuan yang dilapikkan kertas. Tutup loyang dengan aluminium foil
8. Kukuskan dalam kukusan selama 50 minit
9. Bila telah masak, sejukkan dan sapukan krim keju.


Nota: Gaulkan lobak, kismis, prune dengan sedikit tepung gandum sebelum memasukkannya ke dalam adunan, bagi mengelakkan buah-buahan mendap ke bawah kek apabila masak.


KRIM KEJU 


BAHAN-BAHAN
250 g krim keju
50 g gula halus
50 g fresh cream
1 cawan yogurt perisa buahan

CARA MEMBUAT 

1. Pukul semua bahan sehingga gebu dan sapukan pada kek lobak yang telah sejuk sepenuhnya.

0 comments:

Post a Comment