Culinary Lover

Memasak dari hati, memasak dengan iman.

KEK COKLAT LEMBAB (kukus 1)


MOIST CHOCOLATE CAKE (STEAMED 1)
Kek Coklat Lembab (Kukus 1)

BAHAN-BAHAN:

Bahan A 
  • 1 cawan serbuk koko
  • 3/4 cawan gula pasir 
  • 1 cawan susu cair 
  • 1 cawan minyak masak 
  • 3/4 cawan susu pekat 


Bahan B 
  • 1 1/2 cawan tepung gandum 
  • 1 sudu teh soda bikarbonat 
  • 1 sudu teh serbuk penaik

Bahan C 
  • 1 sudu teh esen vanila 
  • 3 biji telur (suhu bilik) 

CARA MEMBUAT:
  1. Ayak semua Bahan B dan ketepikan seketika. 
  2. Masukkan semua bahan A ke dalam periuk, dan kacau hingga sebati dengan menggunakan api yang kecil dan sejukkan. Gunakan hand whisk untuk menghasilkan adunan yang sebati dan tidak berketul.
  3. Pecahkan telur ke dalam mangkuk besar dan pukul hingga kembang. Masukkan telur yang telah dipukul dan esen vanila ke dalam adunan bahan A tadi sambil dikacau hingga sebati.
  4. Masukkan tepung yang diayak bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat (bahan B) dan kacau lagi hingga sebati selama 5 minit.
  5. Tuang adunan dalam loyang yang telah dialas dengan kertas minyak dan tutup permukaan loyang dengan aluminium foil. Pastikan wap air tidak memasuki loyang adunan.
  6. Kukus selama 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana. Pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu. Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa bagi mengelakkan kek bantat.
  7. Matikan api, angkat dan buka aluminium foil. Tunggu kek sejuk dahulu sebelum dihias dan dipotong. 

0 comments:

Post a Comment