Culinary Lover

Memasak dari hati, memasak dengan iman.

KEK COKLAT LEMBAB (kukus/bakar)


KEK COKLAT LEMBAB
 (versi kukus/bakar)


BAHAN-BAHAN:

 1 3/4 cawan tepung serbaguna
 3/4 cawan serbuk koko
 1 1/2 sudu teh serbuk penaik
 1 sudu teh soda bikarbonat
 1 1/2 gula kastor
 1 sudu teh garam
 2 biji telur Gred A
 1/2 cawan minyak
 2 sudu teh vanilla
 1 cawan susu segar/cair
 1 cawan air panas

CARA MEMBUAT:

 1) Panaskan oven pada suhu 177'c, letakkan kertas minyak pada bahagian bawah loyang, ketepikan.
 2) Campurkan gula + tepung + serbuk koko + serbuk penaik + soda bikarbonat + garam didalam mangkuk,  dan gunakan pemukul telur (egg whisk) untuk mengadun kesemua bahan sehingga bercampur semuanya.
 3) Dalam mixer, pukul telur sehingga pecah kuningnya dan masukkan susu, minyak, dan esen vanilla. Pukul pada kelajuan sederhana selama 2 minit.
 4) Masukkan bahan kering dan kacau sehingga sebati, akhir sekali masukkan air panas, ketika ini adunan akan kelihatan cair.
 5) Tuangkan ke dalam loyang, bakar selama 40 minit - 50 minit, atau cucuk dengan pisau/cake tester sama ada masih melekat atau tidak. Kalau melekat, bakar sekejap sehingga adunan sudah tidak melekat di pisau.
 6) Kek boleh juga dikukus. Kukus selama 1 jam 20 minit.


Nota:
Setiap oven/ketuhar lain-lain kepanaskannya. Perlu sentiasa check walaupun resepi bagi masa tertentu atau permukaan kek nampak masak.

0 comments:

Post a Comment