Culinary Lover

Memasak dari hati, memasak dengan iman.

BROWNIE MENTEGA KACANG


BROWNIE MENTEGA KACANG

BAHAN-BAHAN:
  • 200gm mentega  
  • 200gm mentega kacang halus  
  • 250gm gula kastor
  • 2 sudu teh esen vanila
  • 4 biji telur  
  • 150gm tepung gandum
  • 1/2 sudu teh serbuk penaik  
  • 1/4 sudu teh garam  
  • 30gm serbuk koko

BAHAN HIASAN: 
  • Coklat cair dan croquant (optional)

CARA MEMBUAT:
  1. Cairkan mentega, masukkan mentega kacang, gaul hingga sebati. Masukkan gula dan esen vanila, kacau lagi, masukkan telur.  
  2. Masukkan tepung, serbuk penaik dan garam. Pukul perlahan hingga sebati.
  3. Asingkan 1 1/2 cawan adunan, masukkan serbuk koko dan gaul hingga sebati. Ratakan adunan coklat di dalam loyang 13″ x 9″ x 2″.
  4. Tuangkan adunan selebihnya di atas adunan coklat. Bakar pada suhu 160c selama 30 minit. Sejukkan.
  5. Tuangkan coklat cair ke atas brownie dan tabur dengan croquant. Guna loyang yang ada cutter.

0 comments:

Post a Comment