Culinary Lover

Memasak dari hati, memasak dengan iman.

KEK BATIK


KEK BATIK

BAHAN-BAHAN:  
  • 200 gm vico  
  • 250 gm mentega
  • 3 sudu makan serbuk koko
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • Biskut marie secukupnya  
CARA MEMBUAT:
  1. Sediakan loyang yang dialaskan plastik. Cairkan mentega dalam kuali di atas api yang kecil sekali.
  2. Setelah cair masukkan susu, vico sedikit demi sedikit sambil gaul sehingga vico hancur. Seterusnya masukkan koko & gaul tanpa henti sehingga halus dan tak berketul lagi.
  3. Setelah kelihatan pekat, boleh mula susun biskut dalam loyang & cedok adunan coklat kemudian ratakan. Susun lagi biskut marie & lapiskan dgn adunan coklat lagi. Ulang melapis sehingga habis.
  4. Biarkan semalaman dalam peti sejuk, potong dan siap dihidangkan.
Nota: Boleh kurangkan susu pekat manis kepada 8-10 sudu besar, sebab vico dah manis.

Resepi lain:
  • 125g mentega
  • 1 bungkus biskut marie
  • 5 sudu besar susu pekat manis
  • 300g coklat masakan
  • 3 sudu besar serbuk koko



0 comments:

Post a Comment