Culinary Lover

Memasak dari hati, memasak dengan iman.

CHOCOLATE PEANUT BUTTER GANACHE BARS


CHOCOLATE PEANUT BUTTER GANACHE BARS


BAHAN-BAHAN UNTUK BISKUT
  • 3 3/4 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil serbuk penaik  
  • 1 1/2 cawan mentega (340g) – suhu bilik
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1/2 cawan gula perang  
  • 3 biji telur – suhu bilik
  • 120 g coklat masakan– dicairkan  
  • 1/2 cawan mentega kacang kasar
  • 1 cawan cip coklat

CARA-CARA MEMBUAT BISKUT

1) Ayak tepung bersama serbuk penaik. Ketepikan.
2) Pukul mentega, gula halus & gula perang hingga kembang.
3) Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil pukul hingga sebati & tidak bergentel.  
4) Masukkan tepung & gaul rata.
5) Bahagikan adunan kepada 2 bahagian; sebahagian digaul dengan coklat cair & cip coklat. Gaul hingga sebati.  
6) Sebahagian lagi digaul dengan mentega kacang. Gaul hingga sebati.
7) Tekankan adunan mentega kacang hingga padat ke dalam loyang berukuran 9×9 inci yg telah dialas terlebih dahulu (supaya mudah nak keluarkan).  
8) Kemudian, tekankan pula adunan coklat diatas.
9) Bakar di dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175 darjah Celcius selama 30 minit 
(atau ikut had kepanasan oven masing-masing)
10) Biarkan sejuk dahulu sebelum dituangkan dengan chocolate topping di atasnya.  


BAHAN-BAHAN UNTUK TOPPING
  • 1/2 cawan mentega
  • 250 g cip coklat/coklat masakan
  • 3 sudu kecil madu  

CARA-CARA UNTUK MEMBUAT TOPPING

1) Cairkan kesemua bahan topping dengan menggunakan cara double boiling atau microwave.
2) Pastikan adunan sejuk sebelum di tuangkan ke atas kek.  
3) Biarkan coklat mengeras (sets) sebelum dipotong & dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment