Culinary Lover

Memasak dari hati, memasak dengan iman.

PUDING KARAMEL (eggless)



EGGLESS CARAMEL PUDDING 
Puding Karamel Tanpa Telur


BAHAN-BAHAN: 



Bahan A (Karamel) 

  • 3 sudu besar gula pasir 

Bahan B (Puding) 
  • 10g serbuk agar-agar 
  • 4 cawan air 
  • 1/2 cawan gula pasir 
  • 1/2 cawan susu pekat manis 
  • 1 tin susu cair (400ml) 
  • 3 sudu besar tepung kastard 
  • 1 sudu kecil esen vanila 

CARA MEMBUAT: 
  1. Buat gula hangus seperti biasa. Taburkan gula ke dalam loyang, guna api kecil masak hingga gula menjadi perang, kemudian ratakan keseluruhan loyang dan ketepikan. 
  2. Satukan semua bahan B. Kacau atas api sederhana. Adunan hendaklah dikacau selalu supaya tepung kastad tidak bergentel. 
  3. Apabila menggelegak dan adunan kelihatan sedikit pekat, tutup api. Tapis adunan dan tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi. 
  4. Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk hingga puding mengeras. Terbalikkan puding setelah sejuk sepenuhnya dan sedia dihidang.


0 comments:

Post a Comment