EGGLESS CARAMEL
PUDDING
Puding Karamel Tanpa Telur
Puding Karamel Tanpa Telur
BAHAN-BAHAN:
Bahan A (Karamel)
- 3 sudu besar gula pasir
Bahan B (Puding)
- 10g serbuk agar-agar
- 4 cawan air
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 tin susu cair (400ml)
- 3 sudu besar tepung kastard
- 1 sudu kecil esen vanila
CARA MEMBUAT:
- Buat gula hangus seperti biasa. Taburkan gula ke dalam loyang, guna api kecil masak hingga gula menjadi perang, kemudian ratakan keseluruhan loyang dan ketepikan.
- Satukan semua bahan B. Kacau atas api sederhana. Adunan hendaklah dikacau selalu supaya tepung kastad tidak bergentel.
- Apabila menggelegak dan adunan kelihatan sedikit pekat, tutup api. Tapis adunan dan tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.
- Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk hingga puding mengeras. Terbalikkan puding setelah sejuk sepenuhnya dan sedia dihidang.
0 comments:
Post a Comment