MURTABAK (spring roll pastry)
BAHAN-BAHAN:
- 100 g daging cincang
- 2 biji ubi kentang
- 1 sudu setengah rempah kari
- 1/2 biji bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- Daun sup
- Minyak masak
- 1 sudu kecil garam
- Kulit popia
- 2 biji telur
CARA MEMBUAT:
- Mula-mula buat inti murtabak. Caranya ialah bawang besar dan bawang putih dipotong dadu. Tumiskan bawang.
- Apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan air. Goreng sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan daging cincang.
- Apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu. Masukkan garam secukup rasa. Jika terlalu kering, tambahkan air. Masak sehingga kentang empuk.
- Akhir sekali masukkan daun sup. Pukul telur di dalam mangkuk. Masukkan inti tersebut ke dalam telur. Kacau sehingga sebati. Ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segi empat.
- Cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia. Goreng murtabak dengan api yang perlahan dan sedikit minyak (seperti memasak daging burger).
Nota:
Kalau rajin, boleh buat murtabak mini. Rindu menu 'pizzabak' di Seria, Brunei.
0 comments:
Post a Comment