KEK ASAM MANIS
BAHAN-BAHAN
- 325 gm mentega
- 250 gm gula kastor
- 300 gm tepung naik sendiri
- 6 biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 100 gram kepingan asam manis ~ dipotong halus
CARA MEMBUAT
- Sediakan loyang berukuran 8x8x3 inci. Sapukan mentega pada loyang dan alas dasar loyang dengan kertas kek. Panaskan kukusan dengan api yang besar.
- Pukul mentega dan gula hingga sebati. Masukkan telur satu persatu dan terus memukul hingga rata.
- Tambahkan esen vanilla dan teruskan pukul. Akhir sekali masukkan tepung dan kepingan asam manis.
- Tuangkan adunan yang telah siap ke dalam loyang. Tutup loyang dengan kepingan aluminium foil.
- Kukus kek selama 1 jam dengan api yang besar atau sehingga kek masak dengan sempurna.
- Sejukkan kek sepenuhnya di atas redai setelah masak sebelum dipotong dan dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment