BROWNIE MENTEGA KACANG
BAHAN-BAHAN:
- 200gm mentega
- 200gm mentega kacang halus
- 250gm gula kastor
- 2 sudu teh esen vanila
- 4 biji telur
- 150gm tepung gandum
- 1/2 sudu teh serbuk penaik
- 1/4 sudu teh garam
- 30gm serbuk koko
BAHAN HIASAN:
- Coklat cair dan croquant (optional)
CARA MEMBUAT:
- Cairkan mentega, masukkan mentega kacang, gaul hingga sebati. Masukkan gula dan esen vanila, kacau lagi, masukkan telur.
- Masukkan tepung, serbuk penaik dan garam. Pukul perlahan hingga sebati.
- Asingkan 1 1/2 cawan adunan, masukkan serbuk koko dan gaul hingga sebati. Ratakan adunan coklat di dalam loyang 13″ x 9″ x 2″.
- Tuangkan adunan selebihnya di atas adunan coklat. Bakar pada suhu 160c selama 30 minit. Sejukkan.
- Tuangkan coklat cair ke atas brownie dan tabur dengan croquant. Guna loyang yang ada cutter.
0 comments:
Post a Comment